КУЛИНАРНО-ТВОРЧЕСКО АТЕЛИЕ

Как един соев сос се превърна в мост между две култури

Тази своеобразна среща с японската култура бе организирана от ВК Комерсиал – официалният представител на Kikkoman за България, и МЕТРО Академия, като част от дните на Азиатската кухня (20 септември- 3 октомври) в Метро.

Просторната кухня на Метро Академия събра на едно място кулинарни блогъри, журналисти и любители на японската храна, като всички станаха свидетели на демонстрацията на живо на приготвянето на две традиционни японски ястия – OKONOMIYAKI – японски палачинки, и мъфини с октопод – TAKOYAKI, както и на две български ястия – шопска салата и пържени тиквички и патладжани. Двете атрактивни и забавни японки – Миако Ноте – пенсионирана начална учителка, която от 3 години живее в България и активно участва във всякакви мероприятия за популяризиране на японската култура, и нейната приятелка – г-жа Юзен Канеко – световно известна дизайнерка на кимона, които се вживяха в ролята на готвачки, имаха интересната задача да покажат, как соевият сос – една универсална подправка, може да се използва съвсем успешно и в българската кухня. Стана ясно, че европейците правят често пъти една и съща грешка – вместо да сипват съвсем мъничко соев сос, те заливат всичко и накрая резултатът е пресолено ястие. Затова и Kikkoman са били принудени да разработят соев сос с намалено съдържание на сол (т.нар. „зелена капачка”). За средно статистическия японец обаче соевият сос „е солен” (т.нар. „червена капачка”), тъй като само така могат да придадат на храната специфичен “умами” вкус и аромат.

Това кулинарно приключение беше съпроводено и с предизвикателство към блогърите – да опитат да готвят заедно със сръчните и идейни японки.

Докато гостите опитваха с интерес произведенията на японската кухня, една от японките демонстрира и друго азиатско изкуство – калиграфията. Заедно със своята малка българска ученичка, японката изписа думи като слънце, луна, огън, пари.

Не можем да не споменем и впечатляващата украса, направена от Веселина Славчева (http://carving-bg.eu/), единственият сертифициран карвинг инструктор в България с тайландска диплома. (Карвингът е тайландско изкуство за декорация и скулптури от храна.)

Това кулинарно-творческо ателие не само обогати сетивата на гостите с японски вкусове и аромати, но и разшири познанията им за японската култура и кухня. Още един позитив на събитието беше и това, че събра на едно място хора с общ интерес към кулинарията, които обмениха опит и се забавляваха.

Назад